Przeglądając starsze publikacje, każdy z regionów produkujących whisky szczycił się poniekąd unikalnością swojego trunku nakierowaną w niektórych aspektach na geograficzny okręg z którego pochodzi. Dziś, gdybyśmy mieli w ślepym teście wskazać z jakim regionem mamy do czynienia, moglibyśmy mieć sporo problemów z ich przyporządkowaniem (może z wyjątkiem wyspy Islay, gdzie produkowane whisky są bardzo charakterystyczne w swym zatorfieniu). Niemniej, gdzieś te granice zaczynają się pomału zacierać i osobiście wolę przypisywać charakter whisky do danej destylarni niż regionu z którego pochodzi.

Obszary produkcji szkockiej whisky:

• Lowlands; destylarnie: (Auchentoshan, Glenkinchie).

• Highlands; destylarnie: (Dalmore, GlenDronach, Glengoyne)

• Speyside; destylarnie: (Glenfarclas, Glenfiddich, Glenlivet, Aberlour, Balvenie)

• Campbeltown; destylarnie: (Springbank, Kilkerran)

• Islay; destylarnie: (Laphroaig, Ardbeg, Bowmore, Lagavulin)

• Reszta wysp np. Skye, Jura, Orkady; destylarnie: (Talisker, Jura, Scapa, Highland Park)